Distrilog wordt groener

22-02-2021

Duurzame logistiek is één van de speerpunten van Distrilog. Zo behaalde ons bedrijf in 2014 de ‘lean and green award’, ondertekenden we het charter ‘duurzame logistiek’ en namen we deel aan het ‘Powering Logistics project’ van het Vlaams Instituut voor Logistiek. Benieuwd hoe Distrilog nog meer inzet op duurzaamheid?

IMG 20201208 102653 42

Kartonmachine: een voorbeeld van circulaire economie

Onze site op de Koning Leopoldlaan 5 in Puurs verwelkomde onlangs een gloednieuwe kartonmachine. Deze machine is volledig geautomatiseerd en plooit – zoals de naam al doet vermoeden – de kartonnen dozen bestemd voor de e-commerce van Delhaize. De machine wordt gevoed met kartonnen platen gemaakt van de dozen waarin de producten beleverd worden aan het depot. De nieuwe dozen bestaan bijgevolg uit 100% gerecycleerd karton. En ook na gebruik zijn ze volledig recyclebaar. Afgestemd op de drukte kan de machine verschillende snelheden aan. De dozen worden overigens speciaal bedrukt in thema voor onder andere Sinterklaas en de feestdagen.

De eerste coronagolf versnelde de aankoop van deze kartonmachine. De automatisatie van de handeling heeft namelijk als gevolg dat er enkele werknemers worden uitgespaard die extra ingezet kunnen worden voor inslag en orderpicking. Een slimme verhoging van de efficiëntie!

Groener HVO 1

HVO-diesel: rijden op afvalstoffen en vetten

In Puurs en Londerzeel opende Maes Energy & Mobility onlangs twee HVO-tankstations, die kans kon Distrilog Group uiteraard niet laten liggen. Ons bedrijf sprong meteen op de kar. HVO staat voor Hydrated Vegetable Oil en wordt gemaakt uit afvalstoffen en vetten uit de voedingsindustrie. Vandaag is het de meest duurzame brandstof voor dieselvoertuigen op de markt, met maar liefst 89% minder uitstoot van CO₂, 30% minder fijnstof en 9% minder stikstofoxide in vergelijking met gewone diesel. Bovendien zijn er geen aanpassingen nodig aan de dieselmotor van moderne vrachtwagens én kan HVO zowel puur gebruikt worden als in een mengeling met fossiele diesel.

LNG

LNG: onze vloot breidt verder uit

Sinds de eerste bestelling in 2015 rijden er momenteel 21 LNG-wagens binnen Distrilog Group. In het kader van de toenemende dieselbans in de steden en de doelstellingen om binnen Europa de CO₂-uitstoot van transport met 30% te verlagen, bieden wij onze klanten een perfect antwoord aan met deze groene vloot. In 2021 breiden we het wagenpark verder uit met 10 stuks. Naast het invoeren van LNG, deden we ook enkele andere optimalisaties om het klimaat te helpen, zoals de beladingsgraad verhogen en retourvrachten meenemen.

Capture

Ledverlichting: een investering in energiezuinigere depots

In 2021 wordt de huidige verlichting in de magazijnen gelegen op de Victor Dumontlaan 2 en 3 te Willebroek en het depot te Westmeerbeek vervangen worden door energiezuinige ledverlichting.

Onze depots gelegen in Evergem, in de Weverstraat 2 te Londerzeel en in de Victor Dumontlaan 40 te Willebroek werden reeds van energiezuinige ledlampen voorzien. Een duidelijke besparing op het energieverbruik.

IMG 3384

Multimodaal transport: uitsparen van vrachtwagens op de weg

Containers vanuit Antwerpen en Rotterdam aangeleverd tot vlak bij het depot? Dat doen we bij Distrilog Group door zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de inlandterminals TCT Willebroek, TTB Brussel en het Kluizendok in Gent. 87,38% van de 24.472 Distrilog-containers werden in 2019 op deze manier aangeleverd. In 2020 lag dit aantal op 84,52% van de 21.643 containers, een lichte daling die voornamelijk het gevolg is van de kleinere volumes vanwege de coronacrisis.

Door gebruik te maken van multimodaal transport vermijden we zowel grote wegenwerken als het bijhorende fileleed. Bovendien konden we vorig jaar op deze manier 18.293 ritten met de vrachtwagen uitsparen.

021021 DISTRILOG GROEN LOGO

Contacteer ons team voor een samenwerking of oplossing op maat

Bij Distrilog Group houden we graag rekening met de wensen en noden van de klant, daarom zoeken we graag mee naar de beste oplossing. Benieuwd naar de mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contacteer ons