30 jaar Distrilog Group

08-11-2021

Distrilog Group blaast 30 kaarsjes uit, een verjaardag die we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Hoe verliep de opstart van het familiebedrijf, wat zijn de hoogtepunten uit de afgelopen drie decennia en welke toekomstplannen liggen er nog op tafel? Wij gingen in gesprek met Leo en Philip Salaerts.

30 jaar in cijfers:

  • Van 1.500m² naar 385.000m² magazijnruimte
  • Van 1 naar 18 sites
  • Van 15 naar 1560 medewerkers
  • Van 8 naar 395 trekkende voertuigen
  • En een totaal van 21 overnames

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen 30 jaar?

Leo: “Onze beginjaren in Westmeerbeek en Rijmenam waren amateuristisch, plezant maar zeker niet gemakkelijk. Wat we nu zouden uitbesteden, deden we toen zelf. Zo draaide de betonmolen op zaterdagochtend vaak al om 6u en metselden we zelf muren in het magazijn. Er waren periodes dat we soms 7 op 7 aan de slag waren. Daar kijken we niet met spijt op terug, maar wel met de nodige nostalgie.”

“De logistiek was 30 jaar geleden heel anders dan nu. Hetgeen we toen deden zou vandaag niet meer lukken. Klanten zijn – terecht – veeleisender geworden en onze magazijnen, wagens en installaties pakken professioneler. Je moet je eens voorstellen: we werkten daar in een magazijn van 20.000m², met amper twee elektrische transpalletten en alles op papier! Het was echt een ander tijdperk.”

“Dat harde werk heeft wel zijn vruchten afgeworpen. We zijn mee geëvolueerd met de klanten en de wereld rondom ons. Doorheen de jaren hebben we fel geïnvesteerd in rapportering en opvolging zodat we steeds de vinger aan de pols houden. 20 jaar geleden was het eerder pionieren met een buikgevoel. We hebben ook geleerd uit het verleden, zowel uit de ups als uit de downs. Op die manier heeft Distrilog drie moeilijke periodes succesvol doorstaan.”

Philip: “In 2006 hakten we de knoop door om op de groei te verhuizen van Puurs, een magazijn met 12.000m², naar Willebroek, onze huidige cross-docking site die toen 25.000m² telde. Op dat moment was er nog geen sprake van een bankencrisis. Na onze verhuis in oktober 2008 dachten we dat we de crisis goed zouden doorstaan, maar begin 2009 ging het pijlsnel bergaf en hadden we veel leegstand. Gelukkig zijn we ook heel snel uit dat dal geraakt. Op zo’n momenten moet je er in blijven geloven en vooral geen bokkensprongen maken.”

Onze beginjaren in Westmeerbeek en Rijmenam waren amateuristisch, plezant maar zeker niet gemakkelijk.

Wat zijn voor jullie de hoogtepunten van 30 jaar Distrilog?

Leo: “Een hoogtepunt uit de beginjaren dateert van 1998. Toen kregen we de kans om de textiel van het toenmalige GB te prepareren en zijn we voor deze activiteiten verhuisd van Rijmenam naar Puurs, de locatie waar Pfizer nu gevestigd is. Dat was meteen ook onze eerste samenwerking met Warehouses De Pauw.”

Philip: “De overname van Brico in 2001 en de globale verhuis van Wilrijk naar Willebroek in 2009 was ook een belangrijk momentum. We werden voor de eerste maal in een tender uitgespeeld tegenover enkele groten in onze sector. We waren op dat ogenblik boven ons gewicht aan het boksen maar hebben toch aan het langste eind getrokken.”

“De opening van onze site langs de A12 in 2008 beschouw ik als een andere milestone. Dankzij de bijhorende kantoren konden we onze klanten en prospecten voor het eerst centraal en op een fatsoenlijke manier ontvangen en te woord staan. Ook het binnenhalen van Henkel als grote klant tijdens de restanten van de bankencrisis was een belangrijk moment. Het bood ons zowel een leegstandoplossing als aanwezigheid in een nieuwe sector.”

“Recenter, in 2016, hebben we dan ook de overname gehad van Colfridis, een bedrijf dat helemaal niet gezond was maar wij zagen wel enorme mogelijkheden. Dat was een krachttoer maar is uiteindelijk ook een hele mooie en succesvolle overname gebleken waardoor we ook gelanceerd raakte in de geconditioneerde food logistiek (vers en vries).”

Wat zijn de grootste uitdagingen waar de sector, en Distrilog Group, de komende jaren mee te maken zal hebben?

Philip: “Mensen en duurzaamheid. Mensen vinden en engageren is momenteel een enorme uitdaging, zowel voor onze transport- als onze magazijnactiviteiten. Duurzaamheid begint ook terecht steeds meer te spelen in contracten met onze klanten, maar ook vanuit overheidswege. Het groener maken van onze activiteiten en gebouwen is een belangrijk topic. We zijn hiermee bezig op allerlei fronten, maar deze inspanningen zijn niet altijd zichtbaar. We investeren zo onder andere in LNG-vrachtwagens, ledverlichting, zonnepanelen en waterrecuperatie. Door de automatisatie van onze operaties met boordcomputers en scanners proberen we papier te vermijden. En zelfs de bekers van onze koffieautomaten zijn 100% plantaardig!”

“Mensen en duurzaamheid, dat zijn dus in mijn inziens de twee grootste uitdagingen. Maar wees gerust: een uitdaging beschouwen we zeker niet als iets negatief.”

Er waren periodes dat we soms 7 op 7 aan de slag waren. Daar kijken we niet met spijt op terug, maar wel met de nodige nostalgie.

Welke toekomstplannen liggen er momenteel op tafel? Waar hopen jullie binnen 10 jaar te staan met Distrilog Group?

Philip: “Er zitten een aantal mooie projecten in de pijplijn die nog niet voor publicatie vatbaar zijn. Laat ons zeggen dat we volop inzetten op organische groei. We kijken ook naar overnames, maar niet actief.”

“Distrilog Group is een gezond bedrijf, ik hoop voornamelijk dat we binnen 10 jaar nog minstens even gezond zijn en dat we nog steeds gelden als een belangrijke logistieke speler binnen de Belgische en Benelux markt. Dat doel lijkt niet erg spannend, maar om dat te bekomen én te behouden moeten we wel nog een aantal zaken doen, en dát maakt het spannend.”

“Het zou bovendien ook mooi zijn als we tegen dan nog altijd in familiehanden zijn. Mijn zoon (13) en dochter (10) zien zich beiden als bedrijfsleider binnen Distrilog, maar dat is nog erg vroeg. Er is zeker geen druk, we zien wel wat de toekomst uitwijst. Dat ze gelukkig zijn is het allerbelangrijkste.”

Leo: “Familie is erg belangrijk. Jarenlang heb ik me volledig toegelegd op mijn werk, dat ging soms zelfs voor op bepaalde familieaangelegenheden. Geen evidentie voor onze naasten, maar zij hebben ons steeds ondersteund in dit avontuur. Daar zijn we erg dankbaar voor, mede door hun steun vieren we dit jaar 30 jaar Distrilog!”

Rijmenam

Contacteer ons team voor een samenwerking of oplossing op maat

Bij Distrilog Group houden we graag rekening met de wensen en noden van de klant, daarom zoeken we graag mee naar de beste oplossing. Benieuwd naar de mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contacteer ons