Logistiek van verse producteneen uitbreiding van onze diensten binnen voeding en retail

Als consumenten denken we er nooit aan wanneer we onze wekelijkse boodschappen doen in onze lokale supermarkt, maar hoe komen de producten eigenlijk in de rekken terecht? Wel, er is heel wat expertise nodig om de producten tijdig in de winkels te krijgen en tegelijkertijd de voedselveiligheidsnormen na te leven. Vooral wanneer het gaat om diepgevroren en verse producten, zoals kant-en-klare maaltijden, vlees en zuivelproducten. Het is een echte uitdaging, maar bij Distrilog weten we ondertussen wel hoe we daarmee moeten omgaan.

Met de recente overname van Colfridis heeft Distrilog zijn dienstenaanbod nog maar eens uitgebreid. Voortaan voorziet het bedrijf supermarktketens en handelaars van alle producten die gekoeld (-22 °C, 0-4 °C en op kamertemperatuur) verwerkt en vervoerd moeten worden. Distrilog beschikt over een uitgebreid voertuigenpark, IT-systemen om de goederen op elk moment te traceren én een strenge certificatie voor voedselveiligheid.

De distributie van gekoelde voedingswaren vereist trouwens een nauwkeurige planning en een koudeketen die gedurende het hele traject ononderbroken blijft, van bij de opslag en het samenstellen van de bestellingen tot aan de aankomst in de supermarkt. Er wordt bovendien een hele waaier van kwalitatieve diensten ingezet voor het etiketteren en verpakken van producten, het bouwen van displays en het voorbereiden van commerciële activiteiten. Toch hoeven er niet alleen producten geleverd te worden, maar moeten lege containers en kratten ook weer worden opgehaald. Ondertussen wint ook online boodschappen aan populariteit. Dat betekent dat er steeds meer individuele bestellingen bezorgd moeten worden én dat daarvoor de juiste distributieoplossingen nodig zijn.  

Strikte temperatuurcontrole is dan ook nodig vanaf het moment dat de goederen bijeengebracht worden. Alleen zo kunnen de kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen worden nageleefd tijdens de daaropvolgende logistieke processen. Daarnaast is het efficiënte beheer van de uiterste verkoopdata van cruciaal belang. Enkel op die manier blijft de bevoorrading van verse producten in de winkels op peil.

De laatste schakel van deze keten is dan weer het complexe distributienetwerk om de goederen bij de groothandelaars of in de supermarkten te krijgen. De verschillende winkels hanteren namelijk specifieke tijdvakken en dus moeten er absoluut een optimaal transportplan en een dynamische werkwijze voorhanden zijn. Indien we zelf de voorraad in het distributiemagazijn van de handelaar moeten aanvullen, proberen we de goederen van verschillende leveranciers samen te brengen. Maar om dat proces vlot te laten verlopen, moeten de bestellingen bij de leveranciers compleet transparant zijn én moeten de leveringen aan het distributiemagazijn op elkaar zijn afgestemd.

Ondertussen mag wel duidelijk zijn dat de distributie van gekoelde goederen bijzonder complex is. Naast omgaan met de garantie op een 100 % ononderbroken koudeketen, de steeds hogere tijdsdruk en de veeleisende serviceverwachtingen, is er ook heel wat expertise nodig om dag na dag de hoogste kwaliteit te kunnen verzekeren.   

Ook een "koud" vermoeden dat uw logistiek net iets beter kan? Neem dan contact via sales@distrilog.be of +32 3 860 00 86

Wij staan klaar
om u te helpen

mail of bel
+32 (0)3 897 19 90

Wij staan klaar
om u te helpen