Doe-het-zelf logistiekEen mondiale keten tot in de lokale winkels en hoe een integratie kan leiden tot vereenvoudiging.

De Doe-Het-Zelf sector is fascinerend door de ruime waaier aan producten, omzetpieken die afhankelijk zijn van het weer en niet-gestandaardiseerde afleverpunten. Die combinatie zorgt voor een logistieke uitdaging voor elk bedrijf, aangezien voorspellingen maken moeilijk is. Dat komt met name door de grote volumes en langere levertijden van wereldwijde leveranciers. Aangezien 41% van onze activa binnen de DIY-sector worden ingezet, zijn we erg vertrouwd met de uitdagingen die er zijn.

Wouter Koppen, onze DIY-expert, geeft uitleg bij het hoe, wie en wat om te komen tot een succesvolle DIY-franchise.

“Het begint allemaal met een goed begrip van de unieke positie waarin DIY-kleinhandelaars zich bevinden. Ze moeten immers voorraad opbouwen voor een seizoen, zonder precies te weten wanneer dat van start gaat. Dat geldt met name voor alle tuinuitrusting, aangezien het merendeel daarvan wordt geïmporteerd vanuit Azië en een lange reistijd moet afleggen. Hoe complexer dit alles, hoe meer baat men heeft bij het werken met één partner die het proces van a tot z beheert, met inbegrip van een vlottere informatiedoorstroming. Dat vermijdt verrassingen in de volgende stap van de bevoorradingsketen.”
 

Ons plaatselijke kantoor regelt de ophaling en de voorbereiding voor de verscheping. Dit kan één enkele FCL verscheper zijn of een geconsolideerde FCL/LCL van onze plaatselijke magazijnen zijn. Wanneer je zo vroeg betrokken bent in het hele proces, zorgt dat ervoor dat wij het tempo kunnen bepalen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van containers in de laadhaven, net als de benodigde transittijd, capaciteit van de magazijnen en opslagbehoeften. Wanneer het tijdschema voor de verscheping is afgerond, zorgen wij ervoor dat alle documenten in orde zijn zodat bij aankomst in de Benelux de douaneformaliteiten snel afgerond worden. De containers worden per barge vervoerd naar de TCT Willebroek binnenhaven, die een centrale locatie heeft voor vier van onze accijnsgoederenplaatsen. Met andere woorden: een korte, ecologische tractie om uw goederen beschikbaar te krijgen voor verkoop.

“Hoewel ons upstream beheer al een verbetering is, is de uitdaging verre van afgelopen wanneer de goederen aankomen in de Benelux. We zijn altijd gegroeid dankzij onze betrokkenheid bij DIY, waardoor flexibiliteit in ons DNA zit. Aangezien we meer dan 600 medewerkers hebben in een straal van 6 kilometer, kunnen we de arbeidskrachten optimaliseren door ze af te stemmen op de ‘pull’ beweging van de magazijnen. Onze eigen vloot is flexibel, doordat we het inzetten van vrachtwagens afstemmen op de volumes. Hierdoor kunnen we de leveringen verminderen door combinatie van verschillende volumes uit magazijn of cross-dock. Met meer dan 25 leveranciers en 2 vooraanstaande retailers, hebben we alle vertrouwen in onze expertise en middelen om uw bevoorradingsketen soepeler te maken.”

We kunnen met andere woorden een vlotte bevoorradingsketen bekomen van de productie tot de levering in de winkels, met een minimum aan bewegingen tijdens het proces en een maximale voorspelbaarheid.

Ook op zoek naar vereenvouding van uw supply chain? Neem dan contact via +32 3 860 00 86 of  sales@distrilog.be

Wij staan klaar
om u te helpen

mail of bel
+32 (0)3 897 19 90

Wij staan klaar
om u te helpen